BLW śniadanie/ kolacja Dutch baby- pieczony naleśnik




Nietypowe śniadanie/ kolacja z pieczonym naleśnikiem! Jakim? Pieczonym? No tak- dutch baby, czyli właśnie naleśnik z piekarnika. W piekarniku rośnie, po wyjęciu opada. Przepisów i modyfikacji tego dania jest mnóstwo. Bazą jednak bezsprzecznie pozostają: mleko, jajka i mąka. Do zapiekania używa się wcześniej podgrzanej, żeliwnej patelni. Gdy jednak tak jak ja, nie posiadasz jej, użyj np. nieprzywierającej blaszki. 




 "Naleśnik z piekarnika" składniki: 
  1. • 1 szklanka mleka kokosowego
  2. • 1 szklanka mąki pszennej
  3. • 3 jaja
  4. • 1 łyżeczka syropu daktylowego
  5. • maliny i czarna porzeczka (mrożone)
  6. masło do posmarowania formy

Przygotowanie:
  1. W misce zmieszaj: jajka, mąkę, mleko i syrop daktylowy.
  1. Naczynie do pieczenia wysmaruj masłem. Wylej ciasto i dołóż owoce.
  2. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 20minut (góra-dół)





Komentarze

Popularne posty