Zupa buraczkowa z puree ziemniaczanym. BLW obiad



Zupa buraczkowa. Tak, bo to ani barszcz jak na święta, ani ukraiński, chociaż i fasolkę można dodać. Jednak już ziemniaki, po prosto  muszą! być osobno. Dlatego zawsze nazywam to danie zupą buraczkową z puree ziemniaczanym. Idealne gdy wraca się zimą po pracy (czy ze spaceru z dzieckiem) i umierasz z głodu. Zdrowe, sycące i smaczne.

Najgorsze to obieranie, krojenie czy ścieranie warzyw, dlatego odkąd jest u nas dziecko, ta idealna potrawa na zimę, jest u nas tak rzadko. Dziś po raz pierwszy Kuba dał mi znak, by jednak robić ja częściej, wciągając swoją porcję nawet szybciej ode mnie. Staramy się korzystać z sezonowych i lokalnych warzyw i owoców, co jak się okazuje nie jest takie proste. Jednak Jakub je co raz więcej, więc staram się podjąć to wyzwanie. Z reszta jedzenie sezonowych warzyw czy owoców, jest moim zdaniem jednym z filarów blw.



Zupa buraczkowa z puree ziemniaczanym

• 5 buraków
• 4 marchewki
• por
• korzeń pietruszki
• seler
• natka pietruszki
• łyżka przecieru pomidorowego
• łyżka soku z cytryny
• ziemniaki (tyle ile potrzebujecie u mnie ok. 1kg)
• 1 łyżka masła
• pół szklanki mleka
• przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, majeranek,
• śmietana 18% do zup
• dla dorosłych + sól, 2 kiełbaski, cebula


Gotowanie:
3 buraki pokroić w słupki, dodać sok z cytryny i zacząć gotować w ok 3l wody (gdy w trakcie gotowania uznaję, że zupa wychodzi za gęsta, zawsze mogę dolać trochę wody), kolejne warzywa dodaję w trakcie, gdy buraki już stoją na gazie. Kolejno dorzucać zaraz po pokrojeniu: pietruszka w kosteczki, marchew np. pół plasterki, seler kosteczki, por drobno. Gdy warzywa się już gotują, w międzyczasie zetrzeć resztę buraków na tarce i dorzucić do zupy. Obrać i ugotować ziemniaki. Do zupy dorzuć natkę pietruszki. Zacznij podsmaż pokrojone w kostkę kiełbaskę z cebulką. Do zupy dorzuć przyprawy, uwaga by nie przepieprzyć, lepiej dodawać stopniowo, soli jeszcze nie dodawaj. Sprawdź  miękkość słupków buraków i marchewkę, jeśli są miękkie, wyłącz zupę.

Odłów warzywa i wodę z zupy dla dziecka ( jeśli jak ja, zawsze robisz na dwa dni, to pamiętaj by odłowić więcej). Do ziemniaków dodaj masło, mleko i zgnieć wszystko na puree- odłóż porcje dla dziecka.

Teraz dosól do smaku zupę i ziemniaki. Do ziemniaków dodaj kiełbaskę z cebulką i wymieszaj. Podawaj np. dziecku osobno ziemniaki, warzywa, trochę śmietany, możesz jak ja, podlać wszystko wodą z zupy lub podać ją do picia. Dla dorosłych: do miseczki włóż ziemniaki, zalej zupą z warzywami, dodaj łyżkę śmietany.


Komentarze

  1. Rozbroił mnie ten talerzyk! Uroczy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Serio twoje dziecko je buraki i szpinak?!? Chciałabym zobaczyć moje jedzące takie rarytasy ;P

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapomniałam o tej zupie! A zupy kocham. Dzięki za przypomnienie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty