Babeczko- bułeczki "idealne" do BLW


Polska, powitanie chlebem i solą. Do 12 miesiąca życia, należy unikać soli w diecie dziecka. Do tego nie przyzwyczajamy Kuby do jedzenia chleba na śniadanie, drugie śniadanie i kolację. Tak! odwaliło mi zupełnie! Jak to, bez kanapek? Gdzie są kanapki? Dawaj mi tu ją! 

My też jadaliśmy tak, zanim zaczęła się rewolucja przez/dzięki Kubie. Dodatkowo ten Maluch, nie radzi sobie ze sporą częścią sklepowego pieczywa- tak dajemy mu, a raczej próbujemy mu dawać pajdę chleba czy bułę! ;) Problem w tym, że większość zbija mu się w buzi w kulę! Jak to robi i dlaczego tak się dzieje- nie wiem. Wyjątkiem są tosty z chleba czy bułki, ale ile takich tostów można jeść? Nie mam też czasu na próby pieczenia chleba w domu (nigdy tego nie robiłam). 

Czasami jednak przydaje się taka buła, chociaż po to, by coś przegryźć "na szybko", w oczekiwaniu na porządne danie. Postanowiłam przygotować (i przy okazji wypróbować nowe foremki) coś pomiędzy bułeczką a muffinką. Przypadkiem zrobiłam "babeczko- bułeczkę" idealną dla Jakuba. Skąd ten zachwyt? Nawet gdy się trochę sklei, od razu po następnym naciśnięciu się rozdziela, jest lekko słodka, lekko wilgotna, nie kruszy się i łatwo odgryza- to jak inaczej określić jeśli nie ideał ;) 

Lecimy z przepisem!
Przygotuj:
  • 2 jajka
  • 1 serek bieluch
  • 1 łyżkę syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki mąki: pół na pół owsianej i pszennej (700)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Działanie:
Jajka roztrzepać. Dodać: serek bieluch, syrop klonowy, olej i wymieszaj. Dosyp mąki i proszek do pieczenia. Przełóż do foremek (ja używam silikonowych z ikei) i piecz w 180 stopniach u mnie 18 minut (do zrumienienia). Wyszło 9 sztuk






Komentarze

  1. Ja u mojego syna też stosuję blw. Podobna mi się Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne takie babeczki i rzeczywiscie i podreczne i czesto praktyczne, gdy dziecko glodne... Pozdrawiam serdecznie Beata

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypieki własnego chleba w domu nie są trudne. Najtrudniej jest zacząć, a potem już nie można przestać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mm... palce lizać! chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis, na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda apetycznie :) lubię takie serowe buleczki

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty