Kasza jaglana z marchewką i groszkiem, obiad BLW




Kasza jaglana była nowością w naszym domu. Nigdy wcześniej jej nie jedliśmy. Nie mamy też wspomnień z dzieciństwa z nią związanych.

Gdy robiłam ją po raz pierwszy - bałam się. Ten strach nie zniknął przez kilka pierwszych razy. Aż doszłam do momentu, że włączam ją, ustawiam czas, gdy zapika wracam, wyłączam i heja!

Lubię tak. Coś samo się gotuje, nie muszę sterczeć nad garem, mieszać i pilnować. W międzyczasie bawię się z synem. Wilk syty i owca cała!

Pomysł na dość szybki obiad (lub też kolację)

Kasza jaglana z marchewką i groszkiem

- 1 szklanka kaszy jaglanej 
- 3 szklanki wody (lub 2, jeśli wolisz bardziej sypką kaszę)
- 5 marchewek
- 1/2 szklanki groszku
- ząbek czosnku (duży)
- 1/2 pęczku natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz do smaku
- odrobina soli (dla dzieci poniżej 12 miesiąca bez soli, dorosłym posól po odjęciu porcji dla dziecka lub każdy niech posoli sobie na talerzu)

Kaszę jaglaną (przepłukaną) wrzuć do wrzącej wody i gotuj pod przykryciem, na małym ogniu ok. 20 minut. Marchewkę pokrój w kostkę i ugotuj w wodzie. Groszek jeśli jak u mnie z puszki, odcedź. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Natki pietruszki posiekaj. Wymieszaj wszystko z kaszą, razem z pozostałymi składnikami.

Do tego dodałam kiełki jarmużu i jajko sadzone.

Tipy:
* możesz użyć gotowej marchewki z groszkiem.
* jeśli jak ja, robisz z bardziej klejącą kaszą, możesz porobić kilka kuleczek dla młodszych dzieci

Obiad smaczny, zdrowy i to co lubię najbardziej, szybki!

Od 6 miesiąca

Komentarze

  1. Super! Jako że kaszę jaglaną jemy w dużych ilościach, na pewno wypróbuję i ten przepis ��

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w domu tylko ja lubię kaszę jaglaną, a szkoda... Mimo to wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty