Kasza jaglana z marchewką i groszkiem, obiad BLW
Kasza jaglana była nowością w naszym domu. Nigdy wcześniej jej nie jedliśmy. Nie mamy też wspomnień z dzieciństwa z nią związanych.
Gdy robiłam ją po raz pierwszy - bałam się. Ten strach nie zniknął przez kilka pierwszych razy. Aż doszłam do momentu, że włączam ją, ustawiam czas, gdy zapika wracam, wyłączam i heja!
Lubię tak. Coś samo się gotuje, nie muszę sterczeć nad garem, mieszać i pilnować. W międzyczasie bawię się z synem. Wilk syty i owca cała!
Pomysł na dość szybki obiad (lub też kolację)
Kasza jaglana z marchewką i groszkiem
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3 szklanki wody (lub 2, jeśli wolisz bardziej sypką kaszę)
- 5 marchewek
- 1/2 szklanki groszku
- ząbek czosnku (duży)
- 1/2 pęczku natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz do smaku
- odrobina soli (dla dzieci poniżej 12 miesiąca bez soli, dorosłym posól po odjęciu porcji dla dziecka lub każdy niech posoli sobie na talerzu)
Kaszę jaglaną (przepłukaną) wrzuć do wrzącej wody i gotuj pod przykryciem, na małym ogniu ok. 20 minut. Marchewkę pokrój w kostkę i ugotuj w wodzie. Groszek jeśli jak u mnie z puszki, odcedź. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Natki pietruszki posiekaj. Wymieszaj wszystko z kaszą, razem z pozostałymi składnikami.
Do tego dodałam kiełki jarmużu i jajko sadzone.
Tipy:
* możesz użyć gotowej marchewki z groszkiem.
* jeśli jak ja, robisz z bardziej klejącą kaszą, możesz porobić kilka kuleczek dla młodszych dzieci
Od 6 miesiąca
Super! Jako że kaszę jaglaną jemy w dużych ilościach, na pewno wypróbuję i ten przepis ��
OdpowiedzUsuńU mnie w domu tylko ja lubię kaszę jaglaną, a szkoda... Mimo to wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńJa znam kaszę jaglaną już od dzieciństwa i dzieciom również podaję. :)
OdpowiedzUsuń