Zupa krem z Dyni. Przepis BLW



To mój drugi raz w życiu! Zupa krem. Szukałam przepisu i ciągle mi czegoś brakowało lub były w przepisie ziemniaki, których Kuba nie rusza. Zblendowanych w zupie też nie tknie. Zaryzykowałam z tą zupą, muszę powiedzieć. Dziecko z uwagi na konsystencję, a mąż... no co to taka zupa krem dla chłopa? Zasmakowała mu jednak. Po słowach: "Jedynie Puffik mógłby z Tobą konkurować...", czyli nasz kolega mistrz kulinarny, moje serce podskoczyło do nieba! Nawet mi własna zupa bardzo smakowała. 

Dobra dość zachwalania, bo w jakieś samouwielbienie wpadnę. Czas na przepis.

Zupa krem z dyni

Potrzebujesz: 
1 dynię upieczona, obrana ze skórki, około 2kg 
2 marchewki 
1 pietruszka
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
2 średnie pomidory malinowe
2 łyżki oleju
200ml śmietany 30% 
1 l wody
pieprz
sól (jeśli gotujesz dla dzieci do 12mca, bez soli, doprawicie sobie na talerzu)
1/2 łyżeczki curry (bez soli w składzie)

+ natka pietruszki/ lub jak u nas kiełki jarmużu do posypania i grzanki

Podsmażasz na oleju pokrojoną cebulę i starte na dużych oczkach tarki marchewkę, pietruszkę, pokrojone pomidory i czosnek. Gdy już zmiękną, dodaj dynię i wodę i zagotuj. Zmniejsz ogień i dodaj przyprawy. Gotuj ok. 10 minut. Odlej trochę wody z zupy i dodaj do niej śmietanę, po czym wymieszaj z resztą zupy. Gdy się zagotuje, wyłącz i zblenduj. 

Przelej do miseczek i posyp kiełkami/ natką pietruszki i grzankami.



U nas dodatkowo podsmażone kawałki filetu kurczaka, by mi mąż głowy nie urwał. Przezorny... i tak dalej;)

dla dzieci od 8miesięcy (bez soli, z małą ilością lub bez pieprzu i curry oraz bez śmietany nawet 6+)

Komentarze

  1. Fajny przepis. Osobiście wyeliminuje curry bo nie znoszę. Cała reszta wygląda pysznie. Dawno już dyni nie jadłam a zupy kremy uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej z pomidorami jeszcze nie robiłam. Wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa krem z dyni to moje sztandarowe, wrześniowo-pazdziernikowe danie. 😊 Bardzo lubimy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam dynię! Już powoli pojawia się w marketach, czas zrobić taką zupę <3 Ja niestety nie toleruje nabiału, więc śmietanę zastępuję mlekiem kokosowym, ale smakuje równie pysznie i nadaje takiego "azjatyckiego" aromatu. I też zawsze dodaję jakiegoś mięsa - indyk, kurczak, czasem plastry pieczonego boczku czy chorizo lub szybki parmeńskiej - ja bez mięsa się nie najem taką zupą :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja średnio przepadam za zupą z dynii za to mój syn uwielbia :) Bardzo smacznie to wygląda

    OdpowiedzUsuń
  6. Przyznam, że zupy z dyni nigdy nie jadłam, ale smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna zupka, sezon rozpoczęty :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię trochę inaczej, ale ten przepis też chętnie wypróbuję. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty